Eti Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi ile sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak ve hareket etmenin en eğlenceli yollarından biri olan bisiklet kullanımını teşvik ederek, Türkiye’de hareketli yaşama liderlik etmek hedefleniyor.
2014 yılında Eskişehir’de başlayan ve 2015 yılında İstanbul’a taşınan Eti Sarı Bisiklet Projesi kapsamında, “hareketlilik” kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yayabilmek amacıyla bugüne kadar gerçekleştirilen ilkokul eğitimlerinden semt pazarı etkinliklerine, kampüs içi bisikletle ulaşımdan toplu sürüş etkinliklerine, mobil tamir aracı aktivitelerinden geri dönüşüm kampanyasına kadar çeşitli uygulamalar ile herkese bisiklet sevgisi aşılanıyor.
Okullarda Güvenli Bisiklet Sürüşü Eğitimi
İlkokullarda verilen güvenli bisiklet sürüş eğitimleri kapsamında; bisiklete binmeyi bilmeyen çocuklara bisiklet sürme öğretilirken, bisiklete binmeyi bilen çocuklara ise sürüş hâkimiyetlerini artıracak pratik uygulamalar yaptırılıyor.
Mobil Tamir Aracı
Projeye özel tasarlanan Mobil Tamir Aracı ile atıl durumdaki bisikletlerin temel bakım ve onarımları yapılarak, tekrar kullanıma kazandırıldı.
Mahallede Altın Günü yerine “Bisikletli Gün”
Sarı Bisiklet Projesi, Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği “altın günü” için bir dönüşümü hayata geçirdi. Kadınların birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmelerini teşvik eden Eti Sarı Bisiklet, bu yolla mahallede kadınların bisiklet sahipliğini de artırmayı amaçladı.
Mahallede İftar Sonrası Sarı Bisiklet Toplu Sürüş Etkinliği
Kadınlar aracılığıyla mahallelere hareket kazandırmayı hedefleyen Eti Sarı Bisiklet, Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’ni bisikletli iftar şenliğinde buluşturdu. Hep birlikte yapılan iftarın ardından mahallelilerin katılımıyla oldukça keyifli geçen toplu bisiklet sürüşü yapıldı.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi Etkinlikleri
İş Çıkışı ve Hafta Sonu Trafikte Sürüş Eğitimi:
Bisikletli Kadın İnisiyatifi, trafikte bisiklet kullanmaktan çekinen kadınların bu çekincelerini yenmeleri için toplu sürüş etkinlikleri gerçekleştiriyor. Çalışan kadınlar için iş çıkışı saatlerinde, ev kadınları ve anneler için ise hafta sonları gerçekleşen toplu sürüşlerde, trafikte dikkat edilmesi gereken konularda kadınlara koçluk yapılırken pratik bilgiler de sunuluyor.
Bilmeyenlere Bisiklet Eğitimi:
Çocukluk döneminde bisiklete binmeyi öğrenme fırsatı olmamış kadınlara bisiklete binme eğitimleri veriliyor.
Kadınlar için Bisiklet Kılavuzu:
Bisikletli Kadın İnisiyatifi üyelerinin 2015 yılı boyunca düzenledikleri toplantılarda bisiklet kullanımına dair sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştıkları Kadınlar İçin Bisiklet Kılavuzu hazırlandı. Kadınlar
için gündelik hayatta bisiklet binmeyi kolaylaştırıcı bilgi ve deneyimlerin yer aldığı kılavuzda, bisiklet satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan, bisikletle yola çıkmadan önce, rota belirlerken, trafikte bisiklet kullanırken yapılması gerekenlere ve bakım ve tamir ipuçlarına kadar pek çok bilgi ve deneyim yer alıyor.
Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de pek çok evde herhangi bir arızası nedeniyle kullanılmayan veya çocukluk yıllarına ait olup da artık kullanılmayan 1.5 milyon bisiklet atıl durumda bekletiliyor. Bu tespitten hareket eden Eti Sarı Bisiklet, kullanılmayan bisikletleri gün ışığına çıkarıp tekrar kullanıma hazır hale getirmek ve ihtiyacı olan çocuklarla buluşturmak amacıyla geçtiğimiz yıl Geri Dönüşüm Kampanyası başlattı. Eti Sarı Bisiklet sponsorluğunda, Aktif Yaşam Derneği İktisadi İşletmesi tarafından hayata geçirilen kampanya kapsamında geçtiğimiz yıl toplanarak tamirle yenilenen bisikletler İstanbul Beykoz Ali Bahadır Köyü, Zerzevatçı Köyü ve İshaklı Köyü’nde öğrenim gören ilkokul çocuklarına hediye edildi.
Eti Sarı Bisiklet, bisiklet aracılığıyla hareket eden sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak ve atıl bisikletlerin geri dönüşümle sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası’nı bu yıl 3 şehirde yaygınlaştırdı.
Eskişehir, İzmir ve Konya’da başlayan kampanya için her şehirde “Bisiklet Geri Dönüşüm Noktaları” belirlendi.
Geri Dönüşüm Noktaları’nda toplanıp yenilenen tüm bisikletler, her şehirde İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenecek okullardaki ihtiyaç sahibi öğrencilere hediye edilecek.
Kampanyaya dahil edilebilecek bisikletlerin bakım ve onarıma elverişli olması çok önemli. Hurda niteliğinde ağır hasarlı ve kullanılamaz durumda olan bisikletlerin onarımı mümkün olamamaktadır.Siz de kullanmadığınız bisikletinizi şehrinizdeki “ETİ Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Noktaları”na teslim edebilir, bir çocuğun bisiklet hayalini gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’de bir ilk! Akaryakıt istasyonunda “Bisiklet Bakım Noktası”
Eti Sarı Bisiklet’in 2017 yılında Türkiye’de ilk defa pilot uygulama ile başlattığı akaryakıt istasyonunda bisikletler için “bisiklet bakım ve onarım noktası” kuruldu. Bisikletliler bakım ve onarım noktasındaki ekipmanları kullanarak kendi bisikletlerini lastik tamiri, pompa ve gidon ayarı gibi ihtiyaçlarını ücretsiz olarak kendileri karşılayabiliyor. İlk olarak Bağdat Caddesi Shell Akaryakıt İstasyonu’nda hayata geçirilen, 2018 yılında Shell Bostancı, Shell Yeniköy ve Shell İzmir Güzelbahçe istasyonlarına da yaygınlaştırılan “bisiklet bakım ve onarım noktaları”, bisikletlilere 7/24 kullanım imkanı sağlıyor.
“Eti Sarı Bisiklet Çalıştayı”
ETİ Sarı Bisiklet Çalıştayı, bisikleti gündelik hayatta yaygınlaştırma yollarını konuşmak üzere bisiklet paydaşlarını bir araya getirdi. Bisiklet kullanımını artırmak için çözüm önerilerinin ve geleceğe yönelik eylem planlarının geliştirildiği Sarı Bisiklet Çalıştayı’na aralarında; Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kamu kurumlarından yöneticilerin yanı sıra, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve medya temsilcileri ile akademisyenlerden oluşan geniş bir grup katıldı.
Çalıştayın ilk bölümünü oluşturan panelde, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi için fiziksel aktivitenin şart olduğu ve bisikletin de hareketin en önemli araçlarından biri olduğu vurgulandı. Bisiklet kullanımının artırılması için sadece bisiklet yolları yapmanın yeterli olmadığına, bisikletin önemini vurgulamasının ve bir ulaşım aracı olarak tanıtmanın da önemli olduğuna dikkat çekildi. Panelin ardından düzenlenen masa tartışmalarının sonuçlarında öne çıkan kavramların başında “hareketli yaşam ve sağlık” geldi. Bisiklet kullanımının yaygın olduğu bir yerde toplum sağlığının da daha iyi olacağı, bu konunun doğrudan ekonomi ile bağı olduğu ve bisiklet kullanımının artmasıyla sağlık harcamalarının azalacağı vurgulandı.